Schaduw of Kleurenversie

HL05490
Ets Hans van Liempt 1990
formaat 60 x 40
oplage 8 (drie staten of  drukgangen)
Kleurenversie alle staten doorlopen
Foto wijkt af van het orgineel

Palmbladeren

Met tussenpozen heb ik gewerkt aan een serie etsen over palmbladeren: natuurlijke waaiervormen, steeds anders ten opzichte van elkaar geplaatst, onder auspiciën van de zon. Op de afgebeelde prent was het vooral de dynamiek die me bezighield. De beweeglijkheid en de verstrengeling van de gespreide 'vingers' gaven me het gevoel te luisteren naar een meerstemmige melodie, een heldere warme invention. leder ontwerp wordt vertaald in een kleurenanalyse. Ik druk nat-in-nat en meng de kleuren voornamelijk met behulp van de vier platen. Bij de kleuropbouw ga ik uit van een vooraf vastgestelde drukvolgorde, waarvan ik niet meer afwijk.

Verhaal van planten

Planten hebben mij veel te zeggen. Deze organische wezens, dromende leven, spreken een unieke taal van vormen en kleuren, van schoonheid en volmaaktheid, louter om door ons gezien en genoten te willen worden.
"De liefde voor detail vind je terug in mijn werk."

ets proces beschreven in wikipedia

Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is. Hans van Liempt gebruikt de zink techniek.
Binnen de wereld van de kunst wordt het etsen doorgaans gebruikt als diepdruktechniek waarbij er getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. De tekening wordt vervolgens ingebeten in zuur en op vochtig papier afgedrukt. Tijdens het etsproces maakt de etser regelmatig proefdrukken of tussendrukken. Deze tussendrukken noemt men staten. Op basis hiervan kan telkens een volgende stap gezet worden.
Als een plaat klaar is, wrijft men inkt in de lijnen. Vervolgens wordt de plaat afgeslagen: de inkt wordt eerst met bol tarlatan (kaasdoek) van de plaat afgewreven, vervolgens wordt er met een snelle beweging van de hand, waarbij de muis van de hand heel licht over de plaat 'scheert', het oppervlakte van de etsplaat volledig schoongeveegd. Dit heet 'afslaan', zodat alleen de inkt in de geëtste partijen blijft staan. Daarna drukt men de ingeïnkte plaat onder een etspers af op ingevocht papier. Eerst legt men 2 - 3 lagen vilt over het bewerkte etspapier dat over de afgeslagen etsplaat ligt. Door de zeer hoge druk van de etspers - tussen de 900 en 2000 kg daar waar de wals het vilt raakt- duwen de lagen vilt het papier in alle met inkt gevulde lagen van de etsplaat en gaat het ingevochte papier een noodgedwongen synthese aan met de etsinkt op oliebasis.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ets